Inspiratie

Bij het maken van het plan van D:DNA hebben we tal van inspiratiebronnen gebruikt. Het werk van deze inspiratoren is input voor begeleiders en deelnemers, maar ook voor ons bij het ontwikkelen van onze methodiek. We vinden het passend ze hier te noemen:

Gunter Pauli wijst de weg in een duurzame toekomst met zijn concept de blauwe economie. Francesco Messori (D/Dock) zoekt naar bouwvormen die de natuur niet verdringen. Simon Schama toont hoe verbeelding onze visie op landschap beïnvloedt. Wangari Maathai van de Green Belt Movement leert ons over de positieve invloed van groene zones op ons samenleven. Annie Sloman draagt met participatief theater bij aan gemeenschapsvorming. Charles Leadbeater roept in zijn manifest Digging for the Future op tot nieuwe modellen voor het kapitalisme. Eugene van Erven roept op tot een nieuwe verbinding tussen avant garde en community arts in Towards a New Cutting Edge. Howard Gardner geeft ons in Frames of Minds inzicht in meervoudige intelligentie. Ken Robinson maakt op indrukwekkende wijze duidelijk hoe onderwijs eruitziet dat creativiteit laat bloeien. Francis Matarasso helpt ons met effectieve strategieën voor community arts in A Restless Art. Frits Mohren neemt ons mee in het schitterende ecologische netwerk dat bomen vormen. Rutger Bregman schrijft dat De Meeste Mensen Deugen. Mathijs Schouten, ecoloog en cultuurfilosoof helpt ons doorgronden hoe we onze relatie met de natuur kunnen veranderen. Thijs Middeldorp en zijn team trekken in de Ambassade van de Noordzee consequenties uit de gedachte dat de zee van zichzelf is. Tracy Metz houdt ons meedogenloos geestig een spiegel voor met PRET! Leisure en Landschap. Charles Laundry laat zien hoe onze nieuwe nomadencultuur onze samenleving beïnvloedt. Joop Mulder maakte van een eiland een podium waarin cultuur en natuur samensmelten. Louis le Roy, bedenker van de Ecokathedraal, leerde te denken in tijd en energie. Joop Schaminée, wetenschapper, inspireerde met zijn onderzoek tot de RADIUS-methode. Theunis Piersma en Sietse Pruiksma, wetenschapper en musicus, staan op indringende wijze stil bij het verlies van biodiversiteit. Merlijn Twaalfhoven, componist, promoot met zijn Turnclub een radicaal duurzame levenswijze. Claudy Jongstra, beeldend kunstenaar, produceert op volledig duurzame wijze haar kunst. Maarten Hajer, stedenbouwkundige, gaat in Places of Hope op zoek naar verschilmakers. We hebben Greta Thunberg gehoord.

De lijst met inspiratoren kan nog dagelijks worden aangevuld, want D:DNA is onderdeel van een levendige (inter-)nationale gemeenschap van kunstenaars, wetenschappers, journalisten, opinieleiders en creatieven die nieuwe wegen bewandelen. D:DNA verbindt zich met deze inspiratoren, maakt gebruik van hun werk en nodigt sommigen van hen mee te werken als adviseur, begeleider of afleider.